Arthur Sullivan

Arthur S. Sullivan (Wikipedia)

Sir Arthur Seymour Sullivan (Lambeth, 13 mei 1842 – Londen, 22 november 1900) was een Brits componist. Op 14-jarige leeftijd ontving de talentvolle zoon van een militaire bandleider een studiebeurs om te kunnen studeren aan de beroemde Royal Academy of Music in Londen. Hij verbleef hier van 1856 tot 1858. Aansluitend ging hij naar het Conservatorium in Leipzig, Duitsland, om in 1861 weer terug te keren naar Londen om daar zijn studie af te ronden. Met zijn diploma-werk, incidentele muziek voor het toneelstuk The Tempest van William Shakespeare, oogstte hij in Engeland direct veel succes.

Al spoedig verwierf hij een reputatie als componist van ballades en (kunst-)liederen. Toch kon hij van zijn compositiewerk aanvankelijk niet rondkomen en daarom verdiende hij van 1861 tot 1872 wat bij als organist in de West End Church en als muziekleraar.

Hoewel hij naast liederen ook ballet- en toneelmuziek en oratoria componeerde, is hij toch vooral beroemd geworden door de light opera's die hij schreef, veelal op libretto's van William Gilbert. De dichter en de componist worden meestal in één adem genoemd of er wordt aan ze gerefereerd met de afkorting 'G&S'. Veel van hun opera's, zoals H.M.S. Pinafore uit 1878 en The Pirates of Penzance uit 1879, zijn legendarisch geworden. Hun grootste succes was echter The Mikado uit 1885.

Van de liederen die Sullivan componeerde zijn "Onward, Christian Soldiers" uit 1872 en "The long day closes" uit 1868 werken die heden ten dage nog vele mensen aanspreken. Van verschillende werken bestaan er ook bewerkingen voor harmonieorkest en brassband, die nog altijd populair zijn, zoals Entrance and March of the Peers, Ouverture "Di Ballo", Ouverture tot de meeste door hem gecomponeerde light operas, zoals HMS Pinafore, Iolanthe, Patience, The Pirates of Penzance en The Yeoman of the Guard, evenals een selectie uit de opera The Mikado en de mars uit de tweede acte van The Pirates of Penzance.

(Bron: Wikipedia)

Werken die wij kunnen leveren van Arthur Sullivan:

Tags: Sullivan | Componist