Franz von Suppé

componist (Wikipedia)

Franz von Suppé (eigenlijk: Francesco Ezechiele Ermenegildo Cavaliere Suppé Demelli, soms ook Suppè geschreven) (Spalato, 18 april 1819 - Wenen, 21 mei 1895) was een Oostenrijks componist die vooral operettes schreef.

Von Suppé werd geboren in Split (Italiaans: Spalato), in het huidige Kroatië, als zoon van een Belgische vader en een Oostenrijkse moeder. Hij was een neef (oomzegger) van de operacomponist Gaetano Donizetti. Hij was een leerling van Simon Sechter en Ignaz Xaver Ritter von Seyfried in Wenen aan het voormalige Conservatorium, nu: Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

Hij begon zijn carrière als dirigent in Wenen. Als zodanig stond hij eerst in het Josephstädter Theater en was vanaf 1865 verbonden aan het Carltheater (Theater in der Leopoldstadt) in Wenen. In de tussentijd heeft hij ook nog in Presburg (Bratislava) gedirigeerd en in het Theater an der Wien (tot 1862).

De stijl van Von Suppés werken is licht en elegant. Zijn ouverture Dichter und Bauer uit 1846 geniet nog altijd grote populariteit, evenals de operette Leichte Kavallerie uit 1866. Sowieso hebben vooral Suppés aanstekelijke ouvertures repertoire gehouden. Van de ouvertures tot de meeste operettes zijn bewerkingen voor harmonieorkesten geschreven.

(Bron: Wikipedia)

Werken die wij kunnen leveren van Franz von Suppé:

Tags: Componist