Johann Strauss Jr.

Johann Strauss Jr. (Wikipedia)

Johann Baptist Strauss jr., ook wel Johann Strauss II (Wenen, 25 oktober 1825 - aldaar, 3 juni 1899) was een Oostenrijks violist en componist van vele walsen en operettes.

Zijn vader, de componist Johann Strauss sr., wilde niet dat hij musicus zou worden. Hij studeerde als kind stiekem viool, onder anderen bij de grootste 'rivaal' van zijn vader, Joseph Lanner. Hij heeft ook les gevolgd bij de Weense professor in compositieleer Joseph Drechsler, die bekend is geworden door zijn theaterlied Brüderlein fein. Johann Strauss Jr. kon zich pas echt gaan toeleggen op een carrière als componist, toen Johann sr. in 1842 de familie verliet.

Johann Strauss Jr. (door zijn familie doorgaans "Schani" genoemd) kwam uit een muzikale familie. Zijn vader en broers Josef en Eduard waren eveneens componisten, maar Johann Strauss Jr. is met voorsprong de bekendste.

Gedurende zijn leven was hij al bekend als de walskoning en de populariteit van de Weense wals is voor een belangrijk deel aan hem te danken. De Weense wals werd in de tijd waarin Johann Strauss Jr. leefde voornamelijk in danszalen gespeeld. Het is uitsluitend aan hem te danken dat de Weense wals van het niveau van de danszaal naar het concertpodium getild werd.

Hij streefde zijn vader als componist (met als beroemdste werk de Radetzky Marsch) snel voorbij en beleefde successen op tournees door Oostenrijk, Polen, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië.

Hij werd gewaardeerd door prominente componisten uit zijn tijd, waaronder Johannes Brahms, een persoonlijke vriend.

Johann Strauss jr. stierf op 73-jarige leeftijd aan een longontsteking.

(Bron: Wikipedia)

Werken die wij kunnen leveren van Johann Strauss Jr:

Tags: Strauss | Componist