Joop Fransen

Joop Fransen (Wikipedia)

Joop C.G. Fransen (Amsterdam, 21-11-1935) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde. Directielessen volgde hij o.a. bij Joop van Zon. Via een omweg werd hij vanaf de jaren '60 dirigent en later ook regisseur van diverse verenigingen in het toentertijd bloeiende amateuroperettecircuit in Nederland. Omdat hij zich ergerde aan de kwaliteit van de beschikbare vertalingen besloot hij zelf betere versies te maken. Ook het gangbaar verkrijgbare orkestmateriaal was ver beneden zijn norm, dus besloot hij tegelijkertijd nieuwe, beter leesbare muziekmaterialen te vervaardigen. Vanaf de jaren '70 raakte dat bekend bij andere verenigingen en zo ontstond als vanzelf het verhuurbedrijfje waaruit later muziekuitgeverij Partitura is gegroeid.

Vanwege zijn voorliefde voor de Franse operette, de Engelse light-opera en de Spaanse zarzuela kreeg dat repertoire voorrang. De vernieuwing die dat ten gevolg had in het gedurende de laatste veertig jaar door de amateuroperetteverenigingen gespeelde repertoire is geheel aan zijn conto toe te schrijven. Het is onder andere om die verdienste dat het Koningin Beatrix in 2006 heeft behaagd Joop Fransen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau te benoemen (zie foto).

Vertalingen van Joop Fransen zijn, behalve door honderden verenigingen en andere organisaties in het amateurcircuit, ook gebruikt door diverse Nederlandse conservatoria en professionele gezelschappen als De Hoofdstad Operette, De Nederlandse (tegenwoordig: Nationale) Opera en het Limburgs Symfonie Orkest.

Naast zijn werk als dirigent, regisseur en vertaler heeft Joop Fransen één keer tijd gevonden een eigen libretto te schrijven: op muziek van Willem Woestenburg en gebaseerd op het Middelnederlandse dierenepos "Van den vos Reynaerde" schreef hij de fabelopera "Reynaert".

Werken die wij kunnen leveren van Joop Fransen:

Tags: Fransen | Librettist