Karl Zeller

Karl Zeller (Wikipedia)

Karl (of Carl) Johann Adam Zeller, (St. Peter in der Au, bij Steyr, Neder-Oostenrijk, 19 juni 1842 – Baden (bij Wenen), 17 augustus 1898), was een Oostenrijks componist.

Zeller kreeg het muzikale talent als erfgoed mee; zijn overgrootvader en grootvader waren beiden muziekleraar. Zijn vader, die overleed voor Karl één jaar was, was echter medicus. Zeller had een goede stem en werd op 11-jarige leeftijd lid van de Wiener Sängerknaben. Later ging hij naar het gymnasium, studeerde rechten en werkte, na vervulling van zijn militaire dienstplicht, als ambtenaar op het Ministerie van Onderwijs.

In zijn vrije tijd componeerde hij. Zijn eerst werk was de opéra comique Jacond, die al bij de première in het Theater an der Wien in 1876 groot succes oogstte. Zellers muzikale loopbaan bracht hem spoedig van de opera naar de operette. De operette Der Vogelhändler uit 1891 is zijn bekendste werk, en werd zelfs een van de bekendste operettes aller tijden. Dat is bijzonder merkwaardig, aangezien de zogenaamde 'gouden' tijd van de operette, met componisten als Johann Strauß Jr.?, Karl Millöcker? en Franz von Suppé?, eigenlijk al voorbij was.

(Bron: Wikipedia)

Werken die wij kunnen leveren van Karl Zeller:

Tags: Zeller | Componist