Robert Planquette

Robert Planquette (Wikipedia)

Robert Jean Julien Planquette (Parijs, 31 juli 1848 – aldaar, 28 januari 1903) was een Frans componist, pianist en zanger (tenor).

Planquette groeide op in een kunstenaarsfamilie; zijn vader was beeldhouwer en zanger aan het Conservatoire National Supérieur de Musique te Parijs. Hoewel de inkomsten van de familie niet hoog waren, kon Robert aan het Parijse Conservatorium gaan studeren bij onder anderen Jules Laurent Duprato. Hij behaalde een 1e prijs in zang en een 2e prijs voor piano.

Aanvankelijk kon hij van zijn optredens als zanger en pianist niet leven. Hij bewerkte toen bekende operettes voor piano en verbeterde daarmee zijn inkomsten. Zijn eerste roem met eigen werk behaalde hij met de compositie van de mars Le Régiment de Sambre et Meuse (1867), met een patriottische tekst van Paul Cezano. Later, in 1879, is deze mars door Joseph François Rauski voor militaire kapel bewerkt.

Na de Frans-Duitse Oorlog 1870/1871 begon Planquette zelf kleine operettes (eenakters) te componeren, die ook in concert-cafés uitgevoerd werden. Aangespoord door het succes schreef hij uiteindelijk meer dan twintig werken in dit genre, ook langere, avondvullende. De bekendste zijn Les Cloches de Corneville (1877) en de opera-comique Rip van Winkle (Rip-Rip) (1882).

Afgezien van Les Cloches de Corneville worden de muziektheaterwerken van Robert Planquette nog zelden gespeeld. De meeste zijn zelfs niet bewaard gebleven, hoewel tijdgenoten deze werken als sierlijk, gracieus en vrolijk beschreven, alsook van goede kwaliteit.

Planquette is begraven in Parijs op Cimetière du Père-Lachaise, in zone 93.

(Bron: Wikipedia)

Werken die wij kunnen leveren van Robert Planquette:

Tags: Planquette | Componist